Tipy & Triky3 minuty čtení

Co číst? 4 knihy, díky kterým budeš lepší a šťastnější

Jestli máš zrovna volnou chvíli, zastav se a věnuj se sám sobě. Možná si potřebuješ v životě udělat pořádek, chceš se zbavit špatných návyků nebo se zlepšit v plánování času. Ať už je to cokoli, mám pro tebe tipy na knížky z nakladatelství Jan Melvil Publishing, které mi pomáhají vylepšit každý den.


1. Práce na dálku

Tohle téma je dnes aktuální více než jindy. Najednou spousta z náš zjišťuje, že se dá pracovat i jinak než z kanceláře. Někdo přišel dokonce na to, že se mu doma pracuje lépe a je produktivnější. Jak je to možné? Důvodů je několik, stejně tak i výmluv, proč se na dálku pracovat nedá.

Zakladatelé úspěšné softwarové firmy na řízení projektů Basecamp, Jason Fried a David Heinemeier Hansson, sepsali jednoduchý návod pro práci na dálku. V knížce ti poradí, jak zvládnout spolupráci s lidmi z různých koutů světa, jak si doma vytvořit pracovní prostředí nebo jaké používat nástroje pro zvládání úkolů a komunikace s ostatními.

Knížka Práce na dálku

Knížka přijde vhod nejen homeoffice nováčkům, ale i těm zkušenějším, kteří pracují na dálku pravidelně. A zajímavá bude i pro zaměstnavatele.

📚 Omrkni Práci na dálku

2. Konec prokrastinace

Znáš ten pocit, kdy na tebe čeká spousta úkolů a ty se jim vyhýbáš, co to jde? Přesně tomu se říká prokrastinace - chorobné odkládání povinností a úkolů. Petr Ludwig ti pomůže s prokrastinací skoncovat, rázem budeš produktivnější a využiješ svůj čas naplno.

Jednoduše napsaná a čtivá knížka tě motivuje k lepším výkonům, zbavíš se špatných návyků a sestavíš si osobní vizi. Petr k tomu vytvořil několik nástrojů (třeba buzer-lístek nebo flow-lístek), díky kterým všechny principy zavedeš do svého života raz dva.

Knížka Konec prokrastinace

Malá kniha, se kterou dokážeš velké věci. Není divu, že se z ní v ČR stal bestseller a dnes vychází celosvětově ve 12 jazycích.

📚 Omrkni Konec prokrastinace

3. Proč spíme

Spíš dobře a v dostatečné míře nebo potřebuješ po ránu pořádnou dávku kofeinu, abys mohl fungovat? Víš, že nekvalitní nebo nedostatečný spánek může být příčinou tvých zdravotních problémů? Jak dlouho bys měl spát? Jaký vliv na spánek má alkohol, kofein nebo jet lag? A proč vlastně spíme?

Na tyhle otázky a spoustu dalších najdeš odpověď v knížce o spánku, kterou napsal světový neurovědec Matthew Walker. Spánku se věnuje více než 20 let, kniha vychází z vědeckých studií a také z jeho zkušeností.

Knížka Proč spíme

Všechno, co potřebuješ vědět k dobrému usínání a zdravému spánku. Každou kapitolu knížky můžeš číst zvlášť a přeskakovat podle toho, co tě zrovna zajímá.

📚 Omrkni Proč spíme

4. Mít vše hotovo

Moje oblíbená metoda ke zvýšení produktivity GTD – Getting things done, o které jsem psala už v článku 5 snadných kroků, jak ovládnout životní chaos. Každý z nás chce mít vše hotovo, nebo ne? Jestli nemáš v životě řád, úkoly ti neubývají a stres je u tebe na denním pořádku, je na čase s tím něco udělat.

Mistr time managementu David Allen ti poradí, jak zvládat všechny úkoly, přitom mít čistou hlavu a na nic nezapomínat. Jeho knížka pomohla spoustě lidí a stala se jednou z nejprodávanějších knih v oblasti osobního rozvoje po celém světě.

Knížka Mít vše hotovo

Na první čtení si pořádně osvoj základy, s odstupem času si knížku (nebo její část) přečti znovu, prohlubuj získané znalosti a nabaluj nové věci.

📚 Omrkni Mít vše hotovo nebo Mít vše pro hotovo teenagery

Chystám se číst

Že přečteš čtyři knížky za pár večerů? No dobře, tak speciálně pro tebe mám ještě další tipy, na které se sama teprve chystám...


A jak jsi na tom se čtením ty? Máš tip na zajímavou knížku? Sem s ním! 🙃

Chci posílat čerstvé novinky na můj e-mail.